Technova studententeam al vijf jaar succesvol in de autosport
In de vier raceklassen van V-Max Racing Management zijn er teams in alle maten en soorten. Van éénpitters tot teams die wel twaalf auto’s runnen. Het Technova College studententeam uit Ede, dat opereert onder de vlag van Bas Koeten Racing, neemt hierbij toch wel een bijzonder positie in. Via het excellentie programma van de school maakt een selecte groep studenten kennis met de praktijk in de autosport. En al vijf jaar op rij met succes. Hoe werkt dit in de praktijk?
Foto's: Joelle Florissen, student fotografie Technova College
Het Technova College is een middelgrote MBO in Ede met ruim 5.500 studenten, waar 120 verschillende opleidingen gevolgd kunnen worden. De richting motorvoertuigentechniek leidt studenten op die, afhankelijk van hun eigen niveau, kunnen kiezen uit automonteur, 1e technicus en technisch specialist.
De coureur
Laurens de Wit werkt al jarenlang met veel succes samen met de Technova studenten. Met vier titels op rij in de Ford Fiesta Sprint Cup op zak stapte de ervaren coureur vorig seizoen over naar de Supercar Challenge, waar hij direct in een SEAT Cupra TCR de titel pakte in de divisie Supersport 2.
Dit jaar heeft de zoon van voormalig VEGE Series coureur Henk de Wit een nieuw strijdwapen, een krachtige Audi TCR waarmee hij de jacht opent op de titel in Supersport 1. Daar zal de inwoner van Waddinxveen een zware dobber aan hebben, want deze divisie wordt al jaren lang beheerst door het FEBO Racing Team van Dennis de Borst. Gesteund door Bas Koeten Racing en zijn zeer gemotiveerde Technova studenten gelooft Laurens in zijn titelkansen: “Dat ons concept werkt bewijzen de resultaten met vijf behaalde titels. Studenten groeien door van de Ford Fiesta naar de Supercar Challenge en genieten enorm van hun ervaring met de autosport. Zo is Fleur van der Meijden, die inmiddels is afgestudeerd als technisch specialist, nu in dienst bij ons bedrijf Vakgarage De Wit. Zij is echter ook nog steeds nauw betrokken bij het raceteam, waar zij alles wat de studenten doen checkt voor ik de baan op mag. Mijn rol is ook erg leuk, want naast coureur ben ik ook contactpersoon voor onze sponsors en vorm ik de brug tussen de studenten en Bas Koeten Racing.”
De praktijkbegeleider
Johan Bijkerk is docent autotechniek en begeleidt de studenten. “Ik deed dat altijd samen met mijn collega Peter de Kleuver, maar die heeft inmiddels een andere functie en nu doe ik het alleen. Ik doe het nog altijd met veel plezier, want ik zie dat de studenten enorm veel leren en ook genieten van hun werk in de autosport. Niet elke student komt in aanmerking, zij moeten passen in ons excellentie programma en worden geselecteerd op basis van talent en interesse. Daarbij hebben wij op het Technova College studenten harde en zachte techniek. De harde techniek betreft alles wat met de auto te maken heeft, de zachte techniek zijn studies zoals bijvoorbeeld fotografie en video. En ook dat is natuurlijk nauw betrokken bij autosport en brengen we hier in de praktijk.”
De ervaren student
Twan Coumans is nu derdejaars student en heeft eerst gewerkt aan de Ford Fiesta waarmee Laurens deelnam. Hij kwam vorig jaar bij het team dat aan de Cupra TCR werkte. Dit jaar is de Audi TCR dus weer een nieuwe uitdaging. “We werken met een team van drie studenten plus een manager aan de auto. De verschillen tussen de Cupra en de Audi zijn niet zo groot, dus we konden meteen het eerste weekend al goed meekomen. Het is heel fijn dat Laurens ons erg goed kan briefen, hij kan heel precies aangeven wat er aan de auto veranderd moet worden.
We beginnen tijdens een raceweekend altijd met de set-up van het vorige circuit. Van daaruit maken we aanpassingen om de auto voor de nieuwe situatie te optimaliseren. Alles wordt zeer nauwkeurig bijgehouden in een logboek, zodat we altijd direct kunnen zien welke wijzigingen gedaan zijn en als iets niet goed uitpakt kunnen we dat snel weer terugzetten. Mijn mooiste ervaring was vorig seizoen toch wel het behalen van het kampioenschap met een voor ons nieuwe auto. Dat was heel bijzonder!”
De nieuwe student
Luca Westland is tweedejaars student autotechniek personenauto’s niveau 4. Hij werkt vier dagen per week en gaat één dag naar het Technova College. Om de raceweekenden te kunnen bijwonen heeft de 18-jarige student met zijn werkgever een mooie regeling kunnen treffen zodat hij vrijdags vrij kan zijn. “Dit is mijn tweede jaar bij Bas Koeten Racing.
Vorig jaar was ik meer algemeen bij de Ford Fiesta van Stefan Barewijk betrokken, nu doe ik alles met de banden. Samen met Stefan en het team bespreek ik de bandenkeuze en ook de bandenspanning. Ik vind het geweldig om hierbij betrokken te zijn, ben trots dat ik in het excellentie programma zit en leer ontzettend veel dat ik ook bij mijn studie kan gebruiken. Ik heb erg veel zin in dit seizoen.”
De student fotografie
Uit de hoek van de zachte techniek komt Joelle Florissen. Zij volgt op het Technova College de studie fotografie en is inmiddels in haar derde studiejaar beland. In de autosport loopt zij al enkele jaren mee en op de verschillende circuits heeft ze haar draai wel gevonden en weet zij de goede posities te vinden om de beste foto’s te maken. Alle foto’s bij dit artikel zijn dan ook van haar hand.
Naast haar taken in de autosport werkt Joelle momenteel aan meerdere eindprojecten om haar studie te kunnen afronden. Dat lukt heel goed, zo heeft ze in een studio portretfoto’s gemaakt van Laurens en ook heeft zij een magazine gemaakt, geheel zelf vormgegeven. Het diploma ligt dus in het verschiet.
De teammanager
Bij al deze teamleden met zoveel verschillende taken zou je bijna vergeten dat er een teammanager is die de helicopterview moet houden. Die taak is in de ervaren handen van Jelle Koeten. “Mijn broer Bas is verantwoordelijk voor alle technische zaken en ik voor alle organisatorische en de veiligheid. Toen wij vijf jaar geleden de samenwerking aangingen met het Technova Collega hadden we niet kunnen vermoeden dat we elk jaar samen kampioen zouden worden. Voor de studenten natuurlijk een prachtige ervaring, maar ook voor Bas Koeten Racing zijn titels belangrijk. Ons doel is altijd geweest om jonge technici op te leiden en dat is fantastisch gelukt.
Het is prachtig om te zien dat zo’n groep jonge studenten in de loop van een seizoen een hele hechte groep wordt, zelfs dikke vrienden worden. We zien hen groeien in hun taken en hebben altijd al snel door hoe goed iemand is. Dat is bijna altijd wel goed omdat ze uit het excellentie programma van de school komen, maar echte toppers halen we er snel uit. We zijn gedurende een weekend altijd aan het evalueren, wat ging goed, wat kan beter. We hechten aan vaste routines, zo hebben we tijdens een raceweekend elke ochtend samen ontbijt met de hele ploeg, daar mag niemand ontbreken. Al met al is iedereen heel blij en tevreden met dit concept. Dat we elk jaar titels pakken is dan de kroon op ieders werk!”